Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Оптимално търсене с Google

Категория:ИнтернетОценка: 0 от 5


Как да търсим оптимално точно с Google?1. Кавички. Стар трик, но пък безценен. Заграждайте с кавички думите, които вървят заедно. Ако напишете "алуминиева дограма", ще получите точно това. Ако напишете алуминиева дограма, ще получите пластмасови уплътнения, най-различни рамки и дърводелски услуги. Ако напишете "Иван Петров", ще получите Иван Петров, а не всеки Иван и всеки Петров, които имат щастието да се моткат по Интернет.

2. Изваждане. Тире, т.е. минус, поставено пред някоя дума, изолира всички сайтове, които я съдържат. Ако търсите информация за Левски като историческа фигура, е добре да напишете "Левски -футбол" (макар че, за добро или лошо, в българските сайтове "Левски футбол" се търси по-често)

3. Събиране. Много търсачки игнорират думи или знаци, които се срещат често, защото това прави търсенето тромаво и не прецизно. Ако сложите "+" пред дадена важна дума обаче, тя със сигурност ще присъства. Например търсете "витамин +а", и ви гарантирам, че търсачката няма да прескочи буквата "а", както би направила в повечето случаи (най-малкото защото е определителен член в английския)

4. Или-или. Думата "или", т.е. OR (задължително с главни букви) на английски, пести време. Ако потърсите "почивка Анталия OR Кушадасъ", резултатите от двете дестинации няма да се смесят.

5. Дата. Ако търсите в сайт, където информацията често се повтаря с едни и същи термини и действащи лица (например спортна медия), добре е да ограничите търсенето до определена дата. Някои сайтове имат полета за търсене около дадена дата, но други нямат. При тях добавяйте като ключови думи периода, който ви интересува, например "Милан победи 3:0 Януари 1999"

6. Задавайте отговори. Ако търсите нещо, напишете го под формата на отговор, не като въпрос. Все пак, търсите страници, които дават отговори. Пишете "обиколката на Юпитер е км", вместо "колко беше обиколката на Юпирет".

7. Смесвайте. Както при съставянето на изречения, може да съставяте по-сложни като вграждате много едно в друго, така и търсенето можете да комбинирате команди. Няколко плюса или минуса и две три кавички в едно търсене решавата проблема.

8. Конкретика. В случай, че търсите статия в голям сайт, но удряте на камък, ограничете Google-резултатите само от него или от неговия домейн с командата "site:". Така например "прием site:www.uni-sofia.bg" намира директно страницата за прием на нови студенти на СУ Климент Охридски. Търсене "hummer site:.mil" ще върне резултатите за джипа Хъмър само от военните сайтове не от търговските. [Може би най-полезната от всички команди]

9. Търсене на връзки. Търсите даден линк? Просто добавете "inanchor:". Командата е полезна при търсене на имейл-адреси, които често се изписват като връзка под името на човека. С повече късмет , ако напишете "inanchor: Георги Първанов", можете да изпратите писмо до Президента.

10. Търсене в заглавието. С командата "intitle:" търсите само в заглавията на страниците. Полезно е, ако търсите новини в архив на вестник, примерно.

11. Намиране в текста. "intext:" е обратното на "intitle:". С тази команда прескачате заглавията и търсите само в текста на статиите в Интернет.

12. Кой ви търси. С командата "link:" можете да видите кои страници са сложили линкове към вашата страница или някоя друга, която ви интересува.

13. Калкулатор. Google е точен калкулатор от онзи тип, които имат функции с логаритми, синуси и всички елементи, които се моля да не ме срещат често във всекидневието. Напишете уравнение "12+3456*7-890=" и вижте резултата. При мен излезе 23 314.

14. Търсач на пратки. Напишете номера на пратката, FedEx или UPS , и Google ще ви покаже информация къде се намира в момента.

15. Конвертор на мерни единици. Напишете "meters in 70 yard" и ще получите точната дължина в метри. Същата опция важи за нестандартните мерни единици, за вместимост, тегло, площ и каквото се сетите.

16. Брокер. Не че често се налага, но Google може да следи и стоковата борса. Напишете AAPL или MSFT и мигновено ще получите борсовите индекси на Apple и Microsoft.

17. Карта. Напишете името на улицата, която търсите, града, плюс ключовата дума "map" в секцията за търсене на картинки (images.google.com) и ще получите карта на местността. Например "map Budapest Vici" дава карта на Ваци - една от туристическите улици в Будапеща. Става и с бул. Дондуков.

18. Част от вашият компютър. Google Toolbar е разширение за Internet Explorer(има и за Firefox), с което може директно да търсите през вашия браузър, без да посещавате постоянно google.com

19. Част от вашият браузър. Ако ползвате алтернативни браузъри като Firefox или Opera, сигурно знаете, че те имат вградена търсачка. Ако не - може да опитате някои от тези продукти.

20. Преводач от няколко езика. Всяка страница на италиански, френски, немски, испански и португалски може да бъде преведна към английски с помощта на Google. Е, преводът е машинен, но все пак разбираем. За превод от и на други езици използвайте freetranslation.com и babelfish.altavista.com. Ако искате да се посмеете, използвайте машинния превод върху страница с поезия.

21. Продуктов каталог. Услугата не е точно за България, но все пак работи, ако искате да намерите най-ниската цена на даден продукт от различни онлайн магазини и ако имате кредитна карта. Услугата се казва Froogle, на адрес : froogle.com.

22. Учител по правопис. Ако напишете някоя дума неправилно, той ще ви я покаже, както трябва. Но не се доверявайте прекалено много. Google показва правописа на думи, които могат да бъдат намерени в речниците.

23. История на интернет. Преди няколко години фирмата купи форумите на Usenet, а с това и години с онлайн-дискусии. Ако искате да участвате в глобален форум или да се върнете назад във времето, вижте groups.google.com

24. Речник. Като напишете "define:" и след това непозната думи или акроним [примерно CPU или RAM], търсачката ще претърси целия Интернет и ще извади пред вас няколко обяснения за това, което сте въвели.

25. Информационен бюлетин. Казва се Google News Alerts. Въвеждате вашия имейл адрес, после ключови думи, после Google всеки ден ще сканира новинарските заглавия за вашите ключови думи и ще ви изпраща бюлетин. Услугата е на google.com/newsalerts

26. Полза за човечеството. Може и вие да се включите в експеримента на Google, който се нарича просто Compute. На адрес : toolbar.google.com/dc/offerdc си изтегляте малка програма, която се прикрепя към toolbar.google.com и дарява процесорната мощ на компютъра ви за търсене на нови протеинови вериги или химически елементи за лекарства.

27. Какво ново. С Google Web Alerts научавате и за всички нови уебстраници, посветени на дадена тема.

28. Новинарска агенция. http://news.google.com индексира постоянно над 5400 новинарски сайта за събития от целия свят. Идеален начин да се ориентирате новините.

29. Лаборатория с иновации. На http://labs.google.com ще видите работните версии на бъдещите проекти, върху които работят софтуерните инженери от Google. Дават дори да си поиграете с тях.

30. Главен герой в книга. Има хиляди начини да "хакнете" Google или да го използвате за собствени, различни от търсенето ,цели. Издателство O'Reilly например издаде книгата "Google Hacks", в която главният герой е Google [Ама си нямате представа какво мощ се крие в тоя Google. Само да знаеш как да я ползваш]

Comments
comments powered by Disqus No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
merry christmas 03
Merry Christmas