Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Какво е VPN и за какво можете да го използвате?

Категория:ИнтернетОценка: 0 от 5


VPN или „Virtual Private Network“ / „Виртуална Частна Мрежа“ ви позволява да създадете сигурна връзка до друга мрежа през Интернет. VPN може да се използва за достъп до сайтове, достъпа до които е ограничен от Интернет доставчика ви или от властите, да скриете Интернет дейността си от любопитни очи когато използвате обществени Wi-Fi мрежи и др.

Какво е VPN?


Свързвайки се към Виртуална Частна Мрежа, целият ви трафик минава през криптиран тунел до този VPN и се пренасочва през него към крайната точка – уеб страница, сървър и т.н.

По този начин, всички сайтове които посещавате и всички уеб услуги които ползвате ще виждат IP адреса на VPN сървъра вместо вашия. С други думи, ако искате да използвате уеб услуга, която е достъпна за друго населено място но не и за вашето, напр. Netflix и използвате VPN базиран в САЩ, то Netflix ще „вижда“, че вашата връзката идва от вътрешността на САЩ.

vpn-connection.jpg

Връзката между вас и VPN сървъра е криптирана и не може да бъде видяна от никой, включително и от Интернет доставчика ви. Така можете да сте спокойни и при използване на публични Wi-Fi мрежи.

Интернет доставчика ви или някой, който е свързан с мрежата ви ще вижда криптиран трафик между вас и този VPN сървър, и нищо повече – няма да разбира кои сайтове посещавате и какви ресурси ползвате (Skype, Twitter, ICQ и т.н.).

За какво могат да бъдат използвани VPN сървърите?VPN е сравнително лесен за настройка и използване, но може да бъде използван за най-различни неща:

- Достъп до бизнес мрежата докато пътувате: VPN сървърите са често използвани при бизнес пътувания за достъп до бизнес мрежите, включително до всички локални ресурси.

- Достъп до домашната ви мрежа докато сте на екскурзия: Можете да настроите ваш собствен VPN сървър и така да имате достъп до вашата домашна мрежа когато сте на път. Това ще ви позволи да използвате локалните споделени файлове, да играете игри през Интернет все едно сте в същата LAN мрежа и т.н.

- Скриване на вашата Интернет активност от локалната мрежа и Интернет доставчика: Когато използвате обществени Wi-Fi мрежи, вашата Интернет активност, осъществявана не по HTTPS протокола е „видима“ за всички наоколо. Ако искате да скриете кои сайтове посещавате и да подсигурите вашите данни можете да се свържете с VPN. Така ще остане видима само една криптирана връзка до отдалечения VPN сървър. Имайте в предвид обаче, че въпреки, че VPN може да се използва за заобикаляне на следенето на трафика ви от ISP, някои доставчици на VPN (особено безплатните) може да пазят логове на вашите връзки.

- Достъп до регионално блокирани сайтове: Например ако не се намирате в Америка, а искате да използвате американски медийни сайтове като Netflix, Pandora и Hulu, ще можете да достъпвате тези регионално-ограничени услуги, ако се свържете с VPN базиран в САЩ.
Да заобиколите Интернет цензурата: Например, много китайци използват VPN сървъри за да „заобиколят“ Great Firewall of China (Великата китайска стена) и да получат достъп до целия Интернет.

- Сваляне на файлове: Да, нека бъдем честни. Много потребители използват VPN за да свалят файлове през BitTorrent протокола. Всъщност използването на VPN при свалянето на торент файлове може да бъде полезно. Например, ако сваляте легални файлове, но вашият ISP ограничава torrent трафика и го прави изключително бавен, можете да използвате BitTorrent през VPN за да получите по-високи скорости. Същото може да важи и за друг вид трафик, който вашият Интернет доставчик или администратор е ограничил.

Конфигуриране и използване на VPNcreate-vpn-connection.png

Свързването към VPN е сравнително лесно. В Windows 7 натиснете Windows бутона, в полето за търсене напишете VPN и натиснете на „Set up a virtual private network (VPN) connection“. След това , в появилият се прозорец следвайки инструкциите трябва да въведете адреса, името на VPN връзката потребителското име и паролата. Накрая, ако сте въвели коректно данните, вече ще можете да се свързвате и да спирате връзката с VPN сървъра от иконата за мрежите в областта за уведомяване (системния трей) – същата от която управлявате Wi-Fi мрежите към които се свързвате.

От видеото по-долу ще придобиете представа къде какво се подпълва и въобще как се конфигурира връзка към VPN сървър.


Някои доставчици на VPN, предлагат свои приложения, които ще конфигурират всичко вместо вас. Имайте в предвид, че безплатните VPN обикновено имат някакви ограничения, например ограничават скоростта, трафика или прекъсват връзката след определено време. Можете да намерите безплатни VPN сървъри като потърсите в Google или друга търсачка с ключови думи „VPN Free“.
Comments
comments powered by Disqus No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Форум Последни коментари
Архив новини: