ITni News - Безплатният софтуерhttp://www.itninews.com/readarticle.php?article_id=55  

Използвайте старият си телефон като домашна охранителна камера, която можете да гледате от всякъде
Posted by seek on 11.11.2015 15:00
Ако наскоро сте си сменили телефона и не сте сигурни какво точно да правите със стария, може би ще ви хареса идеята да го превърнете в охранителна камера. Процеса по настройката е много лесен и в повечето случай (но не винаги) безплатен.

old-phone-as-home-security-cam-01.jpg

Стъпка 1: Инсталиране на приложение за охранителна камера.


Като начало трябва да изберете приложение за охранителна камера за вашият телефон. Повечето приложения имат аналогични функции, като локално или „облачно“ поточно видео (streaming), запис и съхраняване на кадри локално или отдалечено, разпознаване на движение и известяване.

Веднага щом изберете, инсталирате приложение и направите настройките ще можете да наблюдавате вашето жилище и да контролирате вашата „охранителна камера“.

Приложение за охранителна камера за Android


Въпреки, че имате много възможности за избор, според редакторите на CNET, едно от най-добрите приложения за охранителни камери е IP Webcam. Налице е Lite версия, която е напълно безплатна, но ако искате да отключите всички функции на приложението ще трябва да закупите Pro версията за $3.99.

IP Webcam може да излъчва както локално, така и чрез „облака“ използвайки услуга наречена Ivideon. Така вие ще можете да гледате видеото излъчвано от „охранителната камера“ на живо, от всяка точка на света.

Ivideon предлага както безплатен план (за до 2 камери на акаунт), така и няколко платени, които са предлагат повече опции и възможности.

Настройте вашият стар Android телефон като охранителна камера:


1. Инсталирайте IP Webcam на вашият стар телефон.

2. Стартирайте IP Webcam и настройте вашите видео предпочитания, ефекти, настройки за управление на захранването, засичане на движение и звук ако желаете.

За да може вашата охранителна камера да излъчва през облака, ще трябва да се регистрирате и да влезете във вашия Ivideon акаунт. Да изпробвате съвместимостта на устройството и да разрешите cloud stream-а.

3. Стартирайте stream-а, като изберете „Start server“ в дъното на приложението.

- Ако искате от вашата локална мрежа да гледате какво излъчва охранителната ви камера, отворете браузъра на друго устройство и в адресната му лента въведете IP адреса ѝ.- Ако сте настроили и разрешили Ivideon cloud stream-а, ще можете да гледате видеото от охранителната ви камера от всякъде. За да го направите, посетете Ivideon.com и влезте в профила си.


 

Настройте вашето старо iOS устройство като охранителна камера:


apple-iphone.jpgЕдна от най-добрите опции за използване на вашето старо iOS устройство като охранителна камера е приложение наречено Manything. То притежава многобройни функции, благодарение на които можете да конфигурирате и използвате охранителната камера по най-удобния за вас начин.

Какво трябва да направите:

1. Свалете Manything от App Store и на двете (старото и новото) iOS устройства.

2. На старото устройство отворете Settings и от General, деактивирайте Auto Lock.

3. Регистрирайте се или влезнете в Manything, чриз email или чрез Facebook акаунт.

4. На старото iOS устройство изберете „Camera mode“, на новото „Viewer mode“.

5. Натиснете червеният бутон, на устройството камера, за да започне излъчването на видео потока.

6. На новото устройство, „охранителната камера“ ще се появи в списъка със стрийминг устройства. Освен това, от компютър също ще можете да гледате видеото от камерата, като влезете в профила си на manything.com

Стъпка 2: Изберете място и позиционирайте вашата камера:


След като вече сте настроили „охранителната камера“ и тя може да излъчва поточно видео, трябва да изберете къде да я позиционирате. Можете да я насочите към главният вход на жилището ви, можете да пожелаете да я насочите към задния двор на имота ви или да предпочетете да я използвате като видео бебефон.

Ако имате и друг стар телефон можете и него да настроите като охранителна камера и така да разширите охраняемата площ.

Стъпка 3: Захранване на вашата охранителна камера:


Излъчването но видео много бързо изтощава батерията, а телефона трябва да работи 24/7. Затова при избирането на място за монтирането му трябва да предвидите в близост да има източник на захранване. Закупуването на по-дълъг захранващ кабел би ви осигурило известна гъвкавост при позиционирането.

По материали на CNET