ITni News - Безплатния софтуерhttp://www.itninews.com/newshdw.php?readmore=3787  

Италианската градина, която се намира на 8 метра под водата
Posted by seek on 20.03.2018 12:11
Това е градината на Немо, подводна ферма на 8 метра под повърхността, в която се отглеждат подправки и билки. Без пестициди и химикали. Чисти аромати, с които подводните градинари снабдяват местни ресторанти.

Проектът е стартиран като експеримент, тъй като културите в местността страдат от студеното време, проливните дъждове и градушките.


Extended News
Това е градината на Немо, подводна ферма на 8 метра под повърхността, в която се отглеждат подправки и билки. Без пестициди и химикали. Чисти аромати, с които подводните градинари снабдяват местни ресторанти.Проектът е стартиран като експеримент, тъй като културите в местността страдат от студеното време, проливните дъждове и градушките.

Градината на Немо се възползва от почти постоянната температура в морето. Влажността е достатъчна, получава се от изпарението на солената водата в сферата. А дори и под водата има достатъчно слънчева светлина.

Градината е създадена през 2013 г., близо до брега на град Ноли, Италия.

В началото на експеримента растенията са били отнасяни при бури, но скоро след това са били изградени по-устойчиви структури, свързани с контролна кула на брега, която следи всяка биосфера и я контролира.

Първите реколти от подводните оранжерии били с босилек. Той бил с много добри качества, макар химичният му състав да бил по-различен от този, който се отглежда на сушата. Под водата вече растат всякакви билки и то през повечето месеци в годината.