ITni News - Безплатният софтуерhttp://www.itninews.com/newsit.php?readmore=3809  

Microsoft обещава независимост на GitHub, след като я купува за 7,5 млрд. долара
Posted by seek on 06.06.2018 12:04
Технологичният гигант Microsoft ще придобие GitHub, най-голямата платформа за софтуерни разработчици в света, за сумата от 7,5 млрд. долара. Новината за сделката бе потвърдена официално от Microsoft.

GitHub, наричана още и "социалната мрежа на програмистите", е уеб-базирана услуга, която позволява на разработчици и компании от цял сват да качват своя код и документация.


Extended News
github-code-hosting.jpg
Технологичният гигант Microsoft ще придобие GitHub, най-голямата платформа за софтуерни разработчици в света, за сумата от 7,5 млрд. долара. Новината за сделката бе потвърдена официално от Microsoft.

GitHub, наричана още и "социалната мрежа на програмистите", е уеб-базирана услуга, която позволява на разработчици и компании от цял свят да качват своя код и документация. Много водещи компании, включително Microsoft, Google, PayPal, NASA и Facebook, използват GitHub за съхранение на корпоративен код или за съвместна работа по него.

Информацията за сделката предизвика противоречиви реакции. Медии съобщават, че след новината за придобиването на уеб услугата от Microsoft, много разработчици и програмисти са започнали масово да прехвърлят своите проекти от GitHub към други платформи.

От SourceForge дори предлагат GitHub Importer, инструмент за лесна миграция на проекти от GitHub съм тяхната услуга.

Опасенията са, че след закупуването на GitHub, софтуерният гигант ще получи достъп до милиони проекти, които компаниите и отделните разработчици съхраняват в хранилищата на GitHub.

Някои потребители на платформата изразиха съмнения в социалната мрежа Reddit, че GitHub може "в крайна сметка да облагодетелства продуктите на Microsoft за сметка на конкурентни алтернативи".

Microsoft от своя страна заявяват, че GitHub ще запази своята независимост, като отново ще осигурява отворена платформа за всички разработчици. Очаква се сделката да бъде приключена до края на текущата календарна година