ITni News - Безплатният софтуерhttp://www.itninews.com/newsit.php?readmore=3813  

Социалната мрежа Google Plus ще бъде спряна за потребители
Posted by seek on 09.10.2018 12:14
Компанията Гугъл съобщи, че спира своята Google Plus за индивидуални потребители, която дълги години беше отговор на гиганта сред онлайн социалните мрежи Facebook.

Решението идва след като се разбра за уязвимост открита още през м. март, която може да е изложила на опасност личните данни на до половин милион потребители, предадоха световните агенции.


Extended News
Компанията Гугъл съобщи, че спира своята Google Plus за индивидуални потребители, която дълги години беше отговор на гиганта сред онлайн социалните мрежи Facebook. Решението идва след като се разбра за уязвимост открита още през м. март, която може да е изложила на опасност личните данни на до половин милион потребители, предадоха световните агенции.

Според в. "Ню Йорк Таймс", "Гугъл" не е съобщил за проблема досега, защото според отдела „Защита на личните данни“ на компанията, „не изглежда, че някой е получил достъп до потребителска информация“. И освен това, „по закон, не са задължени да го правят“.

Откритата уязвимост в "Гугъл плюс" може да е позволила на над 430 приложения на други компании да осъществяват достъп до личните данни на потребителите, през т.нар. API.

Тези външни разработчици са можели да „видят“ имената на потребителите, имейл адресите, професия, пол и възраст. Нямали са достъп до телефонните номера, съобщенията, публикациите в Google Plus или данни от други профили в Google.

От Гугъл заявяват, че няма доказателства външни разработчици да са били наясно с уязвимостта и няма индикации, че потребителски профили са били засегнати. Проблемът е поправен с актуализация още през март.

Компанията добавя, че услугата си е останала твърде непопулярна – сесиите на 90% от потребителите са били не повече от пет секунди.

Гугъл уточняват, че процеса по спирането на социалната мрежа Goole+ ще продължи 10 месеца, до август 2019 г. След това, достъп до услугата ще имат само корпоративни клиенти.