ITni News - Безплатният софтуерhttp://www.itninews.com/newsit.php?readmore=3818  

Закриват Google+ по-рано от обявеното заради открита нова софтуерна уязвимост
Posted by seek on 11.12.2018 12:15
Google обяви, че ще закрие потребителската версия на социалната си мрежа в Google+ по-рано от планираното, след като е открита втора сериозна софтуерна уязвимост за тази година. Софтуерният бъг е позволявал достъп до потребителски данни и поражда нови съмнения относно контрола на сигурността на личните данни, на Интернет гиганта.

Инцидентът, за който Google съобщи, че софтуерна грешка оставила незащитена информацията от личните профили на 52 милиона потребители за външни програмисти, дойде само ден преди главният изпълнителен директор Сундар Пичай да бъде изслушан пред Конгреса.


Extended News

Google+ logo.svg
Google+ Лого | Снимка: Google - https://plus.google.com, Public Domain, Уикимедия

Google обяви, че ще закрие потребителската версия на социалната си мрежа в Google+ по-рано от планираното, след като е открита втора сериозна софтуерна уязвимост за тази година. Софтуерният бъг е позволявал достъп до потребителски данни и поражда нови съмнения относно контрола на сигурността на личните данни, на Интернет гиганта, пише The Wall Street Journal.

Инцидентът, за който Google съобщи, че софтуерна грешка оставила незащитена информацията от личните профили на 52 милиона потребители за външни програмисти, дойде само ден преди главният изпълнителен директор Сундар Пичай да бъде изслушан пред Конгреса. Очаква се защитата на личните данни да бъде първа точка в дневния ред.

Уязвимостта се е появила със софтуерното обновление на 6 ноември, а седмица след това е била отстранена. Тя е позволявала на странични разработчици на услуги за Google+ да получават достъп до лична информация от профилите на потребителите. Проведеното от Google разследване обаче не е установило някой да се е възползвал от уязвимостта.

Google Plus ще бъде спряна за потребители през месец април тази година. По-рано от Google обявиха, че ще закрият социалната си мрежа през август 2019 г., а след това, достъп до услугата ще имат само корпоративни клиенти.