ITni News - Безплатния софтуерhttp://www.itninews.com/phone-news.php?readmore=3883  

ЕС иска завръщане на "лесно сменяемите" батерии в устройствата през 2027г.
Posted by seek on 21.06.2023 12:25
Европейският съюз (ЕС) се подготвя за въвеждане на нова регулация. Тя ще задължи производителите на много устройства да върнат сменяемите батерии.

ЕС иска през 2027г., устройствата да предлагат батерии, които да могат "да се сменят лесно от крайния потребител или независим оператор в рамките на живота на уреда, ако батерията има по-кратък живот от неговия".


Extended News

iphone-x_640.jpg
Снимка pixabay.com

Европейският съюз (ЕС) се подготвя за въвеждане на нова регулация. Тя ще задължи производителите на много устройства да върнат сменяемите батерии.

ЕС иска (най-рано) през 2027г., устройствата да предлагат батерии, които да могат "да се сменят лесно от крайния потребител или независим оператор в рамките на живота на уреда, ако батерията има по-кратък живот от неговия".

Потребителят трябва да има възможност за смени батерията без това да навреди на работата и производителността на устройството.

Производителите ще са задължени да предлагат батерии за устройствата си в рамките на 5 години след като е продадена последната им версия. При това "цената трябва да е разумна и недискриминираща", т.е. да е нереално скъпа, за да откаже хората от купуване и да ги накара просто да преминат към по-нов модел.

Някои производители обаче вече искат изключение за батерии използвани при "мокри условия". Такива са самобръсначки, електрически четки за зъби и евентуално преносимите устройства като слушалки и смарт часовници.

Източници: Ars technica, Вести