Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Как да си направим пакет за цялостна защита безплатно?

Категория:СигурностОценка: 0 от 5


Ако имате Windows компютър и връзка с Интернет значи вече сте потенциална мишена. „Лошите момчета“ се опитват да се доберат до вашите данни, да получат контрол над facebook профила и пощата ви, да следят кореспонденцията и Интернет активността ви, да се сдобият с данните ви от кредитната карта, да превърнат компютъра ви в ботнет зомби, да ви инфектират с „Bitcoin Mining Virus“ и какво ли още не.

E, ясно е че трябва да си изградим някаква потребителска Интернет култура на поведение и да се защитим от всички тези „капани“, но това не означава задължително, че трябва да плащаме за това.

Да, наистина се предлагат чудесни, платени пакети за цялостна защита (Internet Security Suites), но с няколко отделни програми и добавки за уеб браузъра, също е възможно да се постигне едно доста прилично ниво на защита и то без да ви струва и един лев.

comodo-internet-security_sshot.png

Ето какво трябва да направите, за да защитите максимално данните си и компютъра си от инфектиране със зловреден софтуер:

I. Изберете и инсталирайте добра безплатна антивирусна програма


Avast! Antivirus.gifАнтивирусната програма е задължителна за всеки Windows компютър. avast! Free Antivirus е добро решение за защита срещу голям спектър от заплахи. Въпреки, че от време на време се случва да е параноична малко повече от нужното може да се каже, че като цяло се представя много добре. (наскоро именно специалистите от Avast откриха, че Фалшива версия на FileZilla краде потребителски данни) Програмата е безплатна за домашна употреба, а интерфейса ѝ е преведен на български.
 


II. Вземете допълнителен инструмент за откриване на зловреден софтуер


malwarebytes-anti-malware_logo.png Антивирусният софтуер не е перфектен. Добра идея е да имате под ръка и инструмент като Malwarebytes Anti-Malware Free.

Има голяма вероятност вашата антивирусна програма някога да „пропусне“ определен зловреден код, особено когато става въпрос за съвсем нови вируси, т.нар. „zero day“ заплахи. Malwarebytes Anti-Malware Free е мощно средство за борба с тези заплахи.

Също така, препоръчително е регулярното сканиране на системата с някои от самостоятелните антивирусни скенери (като Kaspersky Virus Removal Tool, AdwCleaner, McAfee AVERT Stinger, RemoveIT Pro и т.н.) и е задължително в случай, че компютъра ви започне да работи бавно и да се държи подозрително.
 


III. Спрете хакерите и червеите чрез защитна стена (Firewall)


zonealarm.gifЗащитната стена може да попречи на хакери или злонамерен софтуер (като например червеи) да получат достъп до вашия компютър чрез локална мрежа или чрез Интернет. Защитната стена също помага да спрете компютъра да изпраща вреден софтуер до други компютри.

ZoneAlarm Free е защитна стена, осигуряваща добра и надеждна защита (въпреки, че ако не внимавате при инсталацията ѝ, може да смени началната страница и да инсталира добавка на вашият браузър). Отличен избор също така е и Privatefirewall.
 


IV. Подобрете сигурността на вашият браузър


firefox.jpg По-популярните, съвременни браузъри се стараят да осигурят по-голяма безопасност и сигурност в мрежата. Ще ви предупредят, например когато е известно, че някой сайт разпространява зловреден софтуер или прави опит за фишинг измама. За съжаление обаче, невинаги това е достатъчно.

За да се защитите от вредните скриптове в някои страници, можете да инсталиране NoScript Security Suite за Firefox или ScriptBlock ако вашият браузър е Google Chrome. Тези добавки ще забранят скриптовете във всички уеб страници и ще ги изпълняват само в тези, на които се доверявате.

За да не станете жертва на онлайн мошеници и съмнителни Интернет магазини, използвайте Web of Trust (WOT). Оценките на сайтовете в WOT се формират от мненията на другите потребители на добавката, които споделят своя опит и „находки“.
 


V. Поддържайте вашият софтуер актуален


itni125.gif В „остарелият“ софтуер често има уязвимости, които не са отстранени и хитрите мошеници ги използват за да получат достъп до вашият компютър.
 


VI. Използвайте мениджър на пароли


keepass.jpg Като се има в предвид, че често дори големи Интернет ресурси стават жертва на хакери, използването на дълга и „силна“ парола е повече от задължително, а използването на една парола на няколко места е недопустимо.

Помненето на дълги и сложни пароли обаче, поне за повечето потребители, е непосилна задача. Въпреки, че е възможно запомнянето им чрез различни трикове или съхраняването им на друг носител, по-лесният и удобен вариант е използването на мениджър на пароли.

KeePass Password Safe е безплатен password мениджър, с помощта на който ще можете да подредите всичките си пароли на сигурно място.
 


VII. Използвате Facebook? - Защитете се!


facebook.jpg Bitdefender Safego проверява вашата стена и потока от новини за възможни заплахи. Освен това, предупреждава когато ваши приятели са заразени, за да можете да ги предупредите.

(Предлага се до 1 април 2015г. За да продължите да сърфирате защитени, можете да използвате Bitdefender TrafficLight)
 


VIII. Защитете компютъра си от кражба


prey.jpg Prey е безплатно приложение, което има за цел да Ви помогне да откриете Вашият настолен или преносим компютър, ако той бъде откраднат.

При кражба, приложението изпраща периодични доклади за местоположението на компютъра, списък със стартираните програми, активни мрежови връзки, информация за локалната и Wi-Fi мрежата, снимка на работния плот и дори снимка на крадеца.
 


IX. Родителски контрол


autotimesheet.gifWindows предоставя чудесен инструмент за родителски контрол. Функцията, наречена „Семейна безопасност“ ви позволява да зададете ограничения на времето за използване на компютъра от децата, както и на уеб сайтовете, приложенията и игрите, които те могат да използват, а също и кога.

Разберете Как да настроите функцията за безопасност в Windows 10.

За да следите децата си по колко време прекарват в дадена програма или уеб сайт, можете да използвате и програмата Auto Timesheet.
 


X. Почистете и оптимизирайте системата си


CCleaner.gifCCleaner тук ще поеме ролята на „auto-tuning“ инструмент, присъстващ в някои от пакетите за цялостните защита.

Инструмента трие неизползваните и временни файлове от системата: кеша на браузъра, бисквитки, невалидни ключове в регистъра, "остатъци" от деинсталирани програми, списъка с последно използвани документи, лог файловете на Windows. След използването му, системата ще зарежда по-бързо и ще работи по-ефективно.


Заключение: Както виждате, защитата на вашият компютър само с безплатни програми, определено е възможна. Това обаче не означава, че платените пакети и отделни инструменти са безполезни и излишни. Напротив, повечето от тях са отлични решения за сигурност. Стремежа при тях е да предлагат по-красив и удобен интерфейс, по-ефективна разкриваемост и не на последно място, техническа поддръжка за целия период на лиценза.

Да не забравяме обаче, че потребителите на безплатните програми винаги могат да се допитат до по-опитните потребители, например във форумите.
 
Comments
comments powered by Disqus No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Форум Последни коментари
Архив новини: