Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Firefox 32: Възстановяване на елементите и премахване на иконите от контекстното меню

Категория:БраузъриОценка: 0 от 5


Едно от нещата, заради които моят фаворит сред браузърите и до момента си остава Firefox е поддръжката на (и наличието на много и най-разнообразни) разширения. Благодарение на темите и добавките всеки потребител може да настрои браузъра визуално и функционално според своите си собствени предпочитания. А разширения има едва ли не за всичко което се сетите. Ако ви се наложи да коригирате характеристиките на някоя съществуваща функционалност или да добавите нова, то в повечето случаи вече и на някой друг му е потрябвало същото нещо и е разработил подходящо разширение.

Разработчиците на браузъра непрекъснато подобряват сигурността му, скоростта на зареждане на страниците, оптимизират използването на системни ресурси и т.н. Опитват се, кога с по-големи, кога с по-малки промени по интерфейса му да направят работата с него по-комфортна. Не винаги обаче успяват да „угодят“ на всички потребители. В някои от случаите дори, визията на разработчиците за по-комфортна работа и по-добро преживяване сериозно се разминава с тази на голяма част от потребителите.

Нямам представа дали случая с последната към момента версия на Firefox (32-ра) е точно такъв, но лично на мен замяната на някои от текстовите елементи в контекстното меню с икони, меко казано не ми допада. Да, наистина по този начин се пести място и предполагам си има и други преимущества, но все пак предпочитам старата версия – текст вместо икони.

firefox-context-menu--new.jpg

След като не можах да открия начин да върна старият дизайн на контекстното меню от настройките достъпни през „about:config” прозореца, естествено потърсих решение чрез добавка. Оказа се, че има най-малко два варианта за решаване на проблема. С помощта на разширения, иконите от контекстното меню могат да бъдат или премахнати, или заменени с текст.

Вариант 1: Замяна на иконите с текст

Това ще е може би предпочитаният вариант за повечето потребители на браузъра, на които не им харесва новия ред с икони в контекстното меню. Добавката за Firefox Classic Theme Restorer предлага възможност за замяна на иконите с текст.

firefox-context-menu--ctr.jpg

Имайте в предвид, че това работи само при използване на темата, която е по подразбиране.

Всичко, което трябва да направите е да инсталирате добавката Classic Theme Restorer и да отворите нейните настройки. От страничната лента изберете „General UI“ и превъртете надолу до опцията „Replace page context menu icons with labels (back, forward, stop, reload, bookmark page)“. Поставете отметка.

След като направите това, Firefox ще показва отново текстовото контекстно меню, без никакви икони

Вариант 2: Премахване на иконите от контекстното меню

Ако предпочитате да премахнете някои от иконите в контекстното меню, но пък други искате да запазите, то за вас по-добрия вариант е добавката Menu Wizard.

firefox-context-menu--mw.jpg

Инсталирайте добавката и рестартирайте браузъра. Отворете настройките на добавката и натиснете върху „Main Context Menu“ така, че опциите да станат видими. Махнете отметките пред елементите, които искате да премахнете от контекстното меню.

Ако и на вас иконите в контекстното меню не ви харесват, изберете подходящият вариант и се отървете от тях. Ако знаете друг начин за връщане на старият вид на менюто и имате желание, ще се радваме да го споделите с нас в коментарите.
Comments
Покажи Disqus коментарите »
Това позволява на Disqus Inc. да обработва някои от вашите данни. Disqus privacy policy
Освен това е възможно да виждате и реклами от трети страни.
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Форум Последни коментари
Архив новини: