Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

10 лесни стъпки за ускоряване на Windows 10

Категория:Windows - Tweak & TipsОценка: 0 от 5


Ако доскорошният ви нов, лъскав Windows 10 компютър е изгубил част от блясъка си трябва да знаете, че има начини да го върнете няколко стъпки назад, към предишното му състояние. Ето няколко бързи и лесни предложения, които ще повишат ефективността му, без да се налага да инсталирате SSD, да добавяте RAM или да правите други хардуерни промени.

1. Към непрозрачност


Новото „Старт“ меню на Windows 10 е красиво и прозрачно, но прозрачността ще ви струва някакви, макар и не много системни ресурси.

За да си върнете тези ресурси, можете да деактивирате прозрачността в „Старт“ менюто, лентата на задачите и „работният център“:

В менюто „Старт“ изберете „Настройки“. Отворете „Персонализиране“, след което изберете „Цветове”. Изключете „Старт“, лентата на задачите и работният център да станат прозрачни.

w10-disable-transparency.jpg

2. Без визуални ефекти


Windows 10 включва много визуални ефекти, като анимации и ефекти на сянка. Те изглеждат страхотно, но също така може да използват допълнителни системни ресурси и да забавят вашия компютър – това е особено вярно, ако имате компютър с по малко количество памет (RAM).

За да изключите визуалните ефекти направете средното:

1. В полето за търсене в лентата на задачите въведете производителност, след което изберете Настройване на облика и производителността на Windows.

2. В диалоговия прозорец Опции за производителност, в раздела Визуални ефекти изберете Нагласи за най-добрата производителност > Прилажи.

w10-performance-options.jpg

3. Забранете ненужните програми за стартиране


Много програми са създадени да се стартират автоматично при стартиране на Windows. Това е полезно за програми, които използвате често, но не за програми, които използвате рядко, защото се забавя времето за стартиране на Windows.

Ето как можете да откриете всички програми, които се стартират автоматично, и да спрете тези, които не искате да се стартират автоматично при стартиране на Windows.

1. Натиснете Ctrl + Alt + Delete, след което изберете Диспечер на задачите.

2. В „Диспечер на задачите“ изберете Още подробни данни в долния ляв ъгъл, след което изберете раздела Стартиране.
За да спрете програма от автоматично стартиране, изберете програмата, след което изберете Забраняване.

w10-uninstall-apps.jpg

4. Намерете (и поправете) проблеми


Windows 10 идва с вграден инструмент за отстраняване на неизправности, който може да ви помогне да намерите и отстраните проблеми, които могат да повлияят на скоростта на вашия компютър.

Десен клик върху Старт бутона – Контролен панел. В раздела Система и защита, най-отгоре, натиснете „Откриване и коригиране на проблеми“.

След това, в раздела Система и защита, кликнете на „Изпълняване на задачи по поддръжка“.

w10-run-maintenance-tasks.jpg

5. Намалете времето за зареждане на Системата


Когато включвате компютъра, преди операционната система да се зареди за известно време се показва boot менюто. Това ви дава време да направите неща като например стартиране на Windows в безопасен режим (Safe Mode). Можете да намалите с няколко секунди от времето за стартиране, като промените времето за изчакване на boot менюто, което е настроено по подразбиране на 30 секунди.

Контролен Панел – Система и Защита – Система и след това от лявата част на прозореца изберете Допълнителни системни настройки. В прозореца Свойства на системата, изберете Стартиране и възстановяване – Настройки.

w10-cp-system-properties.jpg

За Време за списък операционни системи можете да настроите например 10 секунди.

w10-system-recovery.jpg

6. Без съвети


В желанието си да ви бъде полезен, понякога Windwos 10 ще ви показва съвети как да получите най-доброто от ОС. За да направи това той сканира компютъра ви, а този процес влияе на производителността. За да изключите съветите, отидете на Старт – Настройки – Система – Известия и действия и изключете Показване на съвети за Windows.

w10-windows-tips.jpg

7. Стартирайте Почистване на диска


Инструмента Почистване на диска освен, че ще освободи място на диска, ще подобри и производителността. Програмата за почистване на диска ще ви помогне да се отървете от временните файлове, инсталатори и други ненужни файлове. За да я стартирате потърсете за почистване. Стартирайте Почистване на диск и натиснете Изчистване на системните файлове.

w10-disk-cleanup.png

8. Премахнете „bloatware“ (предварително инсталираните приложения)


Ако компютърът ви е с предварително инсталирани приложения, които не са ви нужни или не ви харесват, премахнете ги. Същото важи и за всички инсталирани от вас приложения, за които по-късно откриете, че много рядко или никога не ги използвате.

Щракнете с десния бутон на мишката върху менюто „Старт“, изберете „Контролен панел“ - „Програми“, кликнете върху Деинсталиране на програми. Прегледайте списъка и изберете програмите, от които вече не се нуждаете, и натиснете върху Деинсталиране в горната част на списъка.

w10-uninstall-apps.jpg

9. План на Захранване


Уверете се, че не използвате план за пестене на енергия, ако разбира се не е наистина необходимо. Дори и настолните компютри понякога имат опция за пестене на енергия, която не ви помага с нищо, освен ако не се опитвате да спестите живота на батерията.

Отворете Контролния панел и отидете на Хардуер и звук - Опции за захранването, за да видите какъв план за захранване използвате в момента. За по-добра производителност се уверете, че използвате план Висока производителност или Балансиране.

w10-power-plan.jpg

10. Рестартирайте компютъра


Ускоряването на компютъра е толкова просто като ... рестартирайте го. Може би. Наличието на повече отворени приложения, програми, уеб браузъри и т.н. може да забави компютъра ви. След като рестартирате компютъра си отворете само приложенията, от които се нуждаете и след като приключите ги затваряйте.

Понякога приложения, които са създадени за по-ранни версии на Windows, може все още да се изпълняват на Windows 10, но може да забавят компютъра ви. Ако това се случва, след като отворите определена програма, проверете за актуализирана версия.

Още Съвети за подобряване на производителността на компютъра в Windows 10 можете да прочетете на support.microsoft.com/ ... /windows-10-improve-pc-performance
Comments
Покажи Disqus коментарите »
Това позволява на Disqus Inc. да обработва някои от вашите данни. Disqus privacy policy
Освен това е възможно да виждате и реклами от трети страни.
#1 | serviz on 14.06.2017 20:01
it-expert.jpg
MSMG Toolkit по точка 8 и NTlite за предварително премахване на bloatware-а от инсталационния файл на Windows 10 Smile
 
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Форум Последни коментари
Архив новини: