Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Пет начина да освободите място на твърдия диск

Категория:Windows - Tweak & TipsОценка: 0 от 5


Твърдите дискове стават все по-големи, но с какъвто и да са капацитет в един момент се оказва, че са пълни и свободното място не стига. Това важи в още по-голяма степен ако използвате SSD (solid-state drive), защото обикновено те предлагат значително по-малко пространство.

Ако и при вас положението е подобно, от съветите по-долу ще разберете как да освободите ценно място за вашите важни файлове и програми.

I. Стартирайте Disk Cleanup


Windows идва с вграден инструмент за почистване на системата от временни и ненужни файлове. За да се доберете до него щракнете с десен бутон в Windows Explorer на някои от дисковете на вашият компютър и изберете „Properties“.

freeuphdd--run-disk-cleanup.png

От Disk Cleanup раздела изберете типовете файлове, които искате да изтриете и натиснете OK.

II. Деинсталирайте ненужните програми.


Почти на всеки компютър ще се намерят програми, които са стартирани веднага след инсталацията им по един или няколко пъти, а след това са „забравени“. Дали това е софтуер, който е инсталиран за да свърши нещо специфично или само от любопитство, или пък потребителя е бързал да натиска „Next“ при инсталирането и така е инсталирал ненужни, а понякога и дори вредни модули, резултата е един – няколко десетки или дори стотици ненужно „заети“ MB.

freeuphdd--uninstall-largest-applications.png

За да проверите при вас какво е положението отворете „Control Panel – Programs - Programs and Features“. Подредете програмите по големина (Size) и ще се учудите колко много място заема всеки инсталиран на системата софтуер. Деинсталирайте всички програми, от които нямате нужда.

III. Отървете се от временните файлове


Windows-кия Disk Cleanup е полезен инструмент, но той не може да изтрие временните файлове използвани от други програми. Например, не може да изтрие кеша (временните Интернет файлове) на Firefox или Chrome, а те могат да заемат и по няколко GB.

ccleaner_sshot.png

За по-агресивно премахване на временните и ненужни файлове използвайте CCleaner. Инструмента е надежден и ако се остави с настройките, които са по подразбиране може спокойно да бъде използван дори и от по-неопитни потребители.

IV. Премахнете дублиращите се файлове


Можете да използвате програми като Duplicate Cleaner Free и Awesome Duplicate Photo Finder, за да откриете и премахнете дублиращите се документи, текстови и музикални файлове, както и снимки. Няма да повярвате колко дубликата „съхранявате“ на диска.

duplicate-cleaner-free_sshot.jpg

V. Редуцирайте мястото използвано от функцията на Windows за възстановяване на системата - System Restore


Ако често инсталирате софтуер или правите други промени по системата, вероятно имате създадени много точки за възстановяване на системата (restore points), а това заема значителна част от пространството на диска.

Можете да намалите определеното за тази функция място, но така ще имате по-малко точки за възстановяване и по-малко съхранени версии на файловете си. Ако сте готови на този компромис ето как можете да спестите гигабайти място, като намалите размера използван от System Restore.

1. Десен клик на иконката „Computer“ на десктопа или старт менюто.
freeuphdd--startmenu-computer.png
2. Изберете „Proprties“, което ще ви отведе в „System panel“-а
3. От ляво изберете „System protection“.
4. В прозореца „System protection“, изберете раздела „System protection“ и натиснете бутона „Configure“.
freeuphdd--system-protection-configure.png
5. Вече трябва да сте в прозореца за конфигуриране на диска който сте избрали. От бутона „Delete“ можете да изтриете всички точки за възстановяване на системата, а чрез плъзгача можете да увеличите или намалите използваното от System Restore пространство.

В случаи, че отчаяно се нуждаете от още малко място можете за известно време да изключите напълно функциите за възстановяване на системата и за „дълбоко приспиване“, но това не е препоръчително.

Изключването на System Restore е приемливо единствено ако използвате допълнителна програма за създаване на резервни копия и възстановяване на системата, например EaseUS Todo Backup Free.
Comments
Покажи Disqus коментарите »
Това позволява на Disqus Inc. да обработва някои от вашите данни. Disqus privacy policy
Освен това е възможно да виждате и реклами от трети страни.
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
merry christmas 09
Merry Christmas