Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

DARPA "Cheetah" – робот, който тича по-бързо от вас

От seek, 06.03.2012 10:22 · 0 Коментара
Размер на шрифта: a- а+
Използването на наземни роботи във военни и антитерористични операции вече спасява много човешки животи и предотвратява хиляди жертви. Преодолявайки ограниченията в мобилността и манипулирането роботите биха били много по-ефективни.

Правителствената агенция към Министерството на отбраната на САЩ, DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), пусна видео на робот наречен „Cheetah“ (Гепард), имитиращ движенията на най-бързото сухоземно животно.

Робота достига скорост от 18 мили в час (почти 29 км/ч), което е рекорд за скорост при роботите с крака. Предишният рекорд беше 13,1 мили в час и е от 1989 година.

В настоящата си версия робота се захранва от външна хидравлична помпа и се държи в центъра на пътеката "ръчно". Тестването на „свободно“ тичащ робот е планувано да се случи по-късно през тази година.

За сравнение, най-бързият човек е ямайският спринтьор Юсейн Болт, който през 2009 година постави световен рекорд на 100 м, постигайки сензационният резултат от 9.58 секунди. Това се равнява на 27,79 мили в час или 44,72 км/ч.

Comments
Покажи Disqus коментарите »
Това позволява на Disqus Inc. да обработва някои от вашите данни. Disqus privacy policy
Освен това е възможно да виждате и реклами от трети страни.
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
Unified Operating System
Software and Apps