Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Facebook призна, че е събирал данни за телефонните разговори и съобщенията

От seek, 26.03.2018 11:09 · 0 Коментара
Размер на шрифта: a- а+

Социалната мрежа дълго време е следила потребителите на приложенията Facebook Messenger за Android и Facebook Lite, кога и на кого звънят и пишат съобщения


phone-958066_1024_t2.jpg


От Facebook са потвърдили, че действително са събирали т.нар. метаданни за телефонните разговори и SMS-ите на потребителите, но в това те не виждат нищо лошо, съобщава онлайн изданието Ars Technica.

Разработчик от Нова Зеландия проверил данните, които Facebook е събрал от него в архив, който изтеглил от сайта на социалната мрежа. Докато разглеждал информацията, Дилън МакКей (Dylan McKay) открил нещо, което го обезпокоило - там били метаданните от Android телефона му за около две години назад, включително контакти и телефонни номера на които е звънял, както и продължителността на всяко обаждане.

Разработчикът стигнал до извода, че "Facebook" събира данни само от Android смартфони. Приложението в iOS няма такива права.

Най-популярната социална мрежа в света отбеляза, че събирането на данни помага за поддържането на комуникацията с потребителите. Освен това, синхронизацията с контактите на смартфона е нормална практика за всички приложения за съобщения.

От Facebook заявяват още, че никога не са продавали или няма да продават персонална информация на трети страни и потребителите винаги ще имат контрол над нея. Компанията също така уверява, че не събира съдържанието на текстовите съобщения или на телефонните разговори.
Comments
comments powered by Disqus No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
Onyx03
Hardware & IT