Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

CNN: Не е само Facebook. Хиляди компании ви шпионират

От seek, 28.03.2018 13:12 · 0 Коментара
Размер на шрифта: a- а+

В Съединените Щати има между 2500 и 4000 фирми-брокери, които се занимават с това да купуват и продават нашите лични данни.


data-security.jpgШошана Зубоф (Shoshana Zuboff), професор в Харвардския университет, нарича събирането на лични данни без знанието или съгласието на потребителя, „следящ капитализъм“, пише в публикация CNN.com, преведена от Гр. Гачев.

Колкото и плашещ да се оказва Facebook, цялата тази индустрия е далеч по-плашеща. Тя съществува тайно от вече прекалено дълго време и е крайно време законодателите да изкарат тези фирми пред очите на публиката.

Google.gifКомпании като Facebook и Google ви предлагат безплатни услуги в замяна на вашите лични данни. За следенето на Google няма да разберете от новините, но то е шокиращо лично. Никога не лъжем търсачките. Нашите интереси, надежди и страхове, желания и сексуални наклонности, всичко това се събира и съхранява.

Добавете към сайтовете, които посещавате и това, че Google ви проследява чрез своята рекламна мрежа, профилите в Gmail, пътуванията използвайки Google Карти, а и каквото още може да събира чрез смартфоните.

Телефонът е може би най-ефективното средство за наблюдение създадено някога. Той следи нашето местоположение непрекъснато. Знае къде живеем, къде работим и къде прекарваме свободното си време. Знае дори кога се събуждаме и кога заспиваме.

phone-958066_1024_t2.jpg


Всеки си има някого до себе си така, че знае и с кой спим. Телефонната компания, както и всяко приложение в смарфонафона ви, което има достъп до услугите за местоположение, знаят дори много повече.

„Следящият капитализъм“ държи немалка част от Интернет. Той стои зад повечето „безплатни“ услуги, а и зад много от платените. Целта му е да ви манипулира психологически. Например чрез персонализирани реклами, за да ви убеди да купите нещо или да направите нещо, напр. да гласувате за определен кандидат.

Масовото, базирано на индивидуални профили манипулиране, което бяха хванати да правят и Cambridge Analytica, може да звучи отвратително - но това е нещото, което в края на краищата иска да постигне всяка компания. Вашата лична информация бива събирана именно затова. Компаниите, които разбират това могат да я използват срещу вас.

web-cam.jpgТова обаче може скоро да се промени. През 2016 г. ЕС прие широкообхватния регламент General Data Protection Regulation (GDPR). Някои от нещата, които той постановява, са че личните данни на европейците могат да бъдат събирани и съхранявани само за „специфични, изрично обявени и легитимни цели“, и само с изричното съгласие на потребителя.

Съгласието не може да бъде заровено из условията за използване (EULA), нито пък може да бъде смятано за дадено ако потребителят не го изключи изрично. Законът влиза в сила през май, и компаниите по целия свят се подготвят да влязат в съгласие с него.

Тъй като на практика всеки следящ капитализъм събира данните на европейците, това ще освети тази индустрия като нищо досега. Ето ви само един пример. Подготвяйки се за този закон, PayPal тихомълком публикува списък на над 600 компании, с които вашата информация може да бъде споделяна. Какво ще стане, когато на всяка компания се наложи да публикува тази информация и да обясни изрично как използва личните ни данни? Очертава се да разберем.


Следящият капитализъм е действал безконтролно твърде дълго време. И напредъкът както в анализа на големи количества лични данни, така и в изкуствения интелект ще направят утрешните приложения далеч по-плашещи от днешните. Единственото спасение от това е регулацията.

Първата стъпка към всяка регулация е прозрачността. Кой има нашите данни? Точни ли са? Какво прави той с тях? Продава ли ги? Как ги опазва? Можем ли да го накараме да ги изтрие?

Едно от последствията на скандала с Cambridge Analytica е, че някои хора си изтриха акаунтите във Facebook. Това е трудно да се направи както трябва, и не изтрива данните, които Facebook събира за хора без акаунт в него. Но все е някакво начало.
Comments
Покажи Disqus коментарите »
Това позволява на Disqus Inc. да обработва някои от вашите данни. Disqus privacy policy
Освен това е възможно да виждате и реклами от трети страни.
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
Onyx04
Hardware & IT