Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Какво можеш да направиш с PHP?

От seek, 05.02.2019 09:51 · 0 Коментара
Размер на шрифта: a- а+
Програмирането като професия нараства все повече и повече, както у нас, така и в чужди страни. С нарастването на ролята, която технологията заема в ежедневието ни, търсенето на качествени и опнитни програмисти по света става все по-високо. Съществуват множество разнообразни програмни езици, които служат на софтуер девелопърите като инструменти при създаването на различни проекти като уеб сайтове, компютърни игри, уеб или мобилни приложения, и други.

PHP e един от популярните езици сред програмистите, който носи своите отличителни белези и прави възможни разработката на определен тип продукти. По натура, PHP е скриптиращ език с отворен код, проектиран за уеб програмиране и преносим на много изчислителни архитектури и операционни системи като GNU/Linux, UNIX, Mac OS X, Windows. PHP може да работи с повечето модерни бази данни – MySQL, Oracle, и други, което го прави атрактивен за програмисти, които мечтаят за кариера в областта.

Независимо дали сте програмист с опит или начинаещ, PHP, както и останалите езици за програмиране, често търпят промени в следствие на развитието на дигиталния свят. Ако се занимавате с програмиране с PHP и търсите постоянно развитие или сте тепърва стартиращи своя път към програмирането, то може би ще намерите за полезен професионален курс по програмиране с PHP.

Нека разгледаме някои от нещата, които могат да бъдат създадени с PHP!

Е-търговия или E-commerce

Електронната търговия е една от основните приложения на PHP. От малък бизнес до ниво огромно предприятие, фирмите винаги търсят начини за създаване на допълнителни потоци от приходи онлайн. Ако знаете как да интегрирате съществуващи решения за електронна търговия или да изградите свой собствен от нулата, това ви дава безценно предимство пред клиентите ви, а това е възможно именно чрез PHP.

Ако искате да изградите собствено приложение за количка за пазаруване, можете да кодирате цялото приложение от нулата или да внедрите PHP рамка. Ако вече имате опит като PHP програмист, можете да използвате рамка като CodeIgniter или CakePHP. Ако пък сте нов в PHP, или просто имате някои основни PHP умения за програмиране, можете да използвате съществуващи решения за електронна търговия, които изискват минимални познания по PHP. Някои примерни такива са Magento, Zen Cart или Shopify.

Графичен потребителски интерфейс

За тези от вас, които обичат предизвикателствата, вероятно ще ви е интересно да научите, че можете да разширите PHP инсталация в цел създаването на приложения за настолни компютри. Това е предизвикателство, тъй като изисква известни познания по PHP, както и защото вероятно би било по-лесно да се създават приложения за настолни компютри на други езици за програмиране. Ако PHP е любимият ви език за програмиране, можете да използвате някои от тези PHP разширения, за да започнете да създавате GUI приложения. Например:

PHP GTK - Това разширение е популярен отворен код, който изпълнява GIMP инструментариум
ZZEE PHP GUI - платено решение, което ви позволява да превърнете вашите PHP скриптове в Windows приложения

Основното предимство на създаването на собствен PHP GUI е, че ще научите много за самия език!

Разработване на Facebook приложения

Можете да интегрирате Facebook с уебсайта си с помощта на PHP. Ако сте разработили Facebook приложения, използващи друг език или искате да започнете с PHP, уикито на разработчика на Facebook може да ви помогне да започнете. Уикито, или библиотеката на разработчика предоставя подробни инструкции как да инсталирате и използвате файловете, включени в библиотеката. Със сигурност си струва да обърнете внимание на това ако се интересувате от програмиране на платформата на Facebook. За потребителите на Facebook, които се интересуват от back-end-а на платформата, това би било натурална стъпка.

Генериране на PDF файлове

PDF форматът е основният тип на Adobe за обмен на документи. С помощта на библиотека, наречена PDFLib, можете да генерирате PDF файлове с PHP. Тази библиотека вече е включена в PHP5 но за да получите достъп до нея трябва да разкоментирате съответните редове във вашия PHP конфигурационен файл. Пример за това, защо създаването на PDF файлове може да се окаже полезно е ако вече сте създали онлайн приложение за фактуриране и искате да изведете генерирана от HTML фактура в PDF формат. След това можете да изпратите фактурата по електронна поща или да отпечатате копие от нея за клиентите си.

Анализиране на XML файлове

PHP ви позволява да анализирате XML файлове. Анализирането на XML е важна характеристика на PHP 5, тъй като не всички браузъри могат да извеждат съдържанието на XML файл; така че можете да създадете синтактичен анализатор в PHP, за да улесните този процес. Използването на XML е важно за RSS емисии, както и за съхранение на данни и предаване на данни на различни устройства. Например, мобилните телефони използват внедряване на XML наречен WML (Wireless Markup Language).

Работата с XML файлове в PHP е подобна на обработка за отваряне, затваряне и четене на файл. Стъпките включват създаване на XML парсер, настройка на функции за обработка на отварящите и затварящи XML тагове, отваряне на файла за четене, четене на файла постепенно и след това затваряне.

Пощенски списъци

Можете да напишете свой собствен скрипт за да изпращате имейл бюлетини на ваши клиенти, или да използвате готов скрипт. PHP пощенските списъци са отличен начин да информирате клиентите си за вашите услуги и продукти, празници, ваканции и общи съобщения. Всичко, което клиентите ви трябва да знаят, може да бъде включено във вашия автоматизиран бюлетин. Онлайн документацията на PHP обяснява по-подробно функциите на PHP по пощата. Има и готови скриптове, които можете да изтеглите и инсталирате на уебсайта си.

Създаване на графики

Имате нужда от визуална презентация на цифрите и числата на вашия сайт? PHP също може да създава графики и диаграми. Използване на Image_Graph, можете да създадете до четиринадесет различни видове диаграми, включително кръгови диаграми, бар графики, импулси, точкова или разпръсна, и множество други. Това е изключително полезно за уеб сайтове за електронна търговия или уебсайтове, на които трябва да представите графични данни в сбит вид. Уебсайтът Image_Graph има повече подробности за това как можете да започнете!

Примерите посочени тук са само някои от всички възможности, които PHP предоставя на програмистите. Ако мисълта за проекти като тези ви кара да се чувствате развълнувани и мотивирани, потърсете компютърно образователен център, който да ви помогне с вашето развитие в програмирането!
Comments
comments powered by Disqus No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Форум Последни коментари
Архив новини: