Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Как Linux може да замени Windows в Китай

От seek, 25.03.2020 10:29 · 0 Коментара
Размер на шрифта: a- а+
unified-operating-system_sshot.jpg
Плановете на Китай да премине от Windows към собствена операционна система не са нови, но тази година е много възможно това да започне да се случва.

Това обещава китайската компания Union Tech, тъй като нейната Linux базирана Unified Operating System (или UOS) постигна огромен напредък през последните няколко месеца.

По-конкретно, китайската фирма е работила съвместно с други местни компании за съвместимост на операционната система с чипове, разработени в страната. Според неотдавнашен доклад важно постижение е постигнато през януари, когато UOS успява да стартира за 30 секунди на този хардуер.

UOS е операционна система базирана на Deepin, дистрибуция на Linux, която вече е доста популярна в Китай.

Оптимизирането на Linux базирана платформа за работа с локално разработен хардуер е съществена част от стремежа на Китай да се откаже от чуждестранни продукти, пише softpedia. Ситуацията със санкциите на САЩ срещу Huawei се разглежда като живо доказателство, че разчитането на местни решения е единственото решение да се върви напред.

Сега когато Китай вече има собствена операционна система работеща със собствени чипове страната се надява, че отказването от Windows ще бъде много по-лесно в дългосрочен план.

Към този момент китайската операционна система се използва само от около 1% от компютрите в Китай, но очакванията са, че този процент бързо ще се увеличи, след като UOS стане достъпна за всички. Очакванията са за няколко години да се постигне дял от 30 процента.
Comments
comments powered by Disqus No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Форум Последни коментари
Архив новини: