Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Спад на растежа в следващата 1 година за IT сектора у нас

От seek, 23.01.2024 14:35 · 0 Коментара
Размер на шрифта: a- а+
github-code-hosting.jpg
Бъдещето е технологично, ИТ специалисти ще са необходими и то много повече, отколкото в миналото. Това не означава обаче, че в следващата половин-една година няма да има известни затруднения, каза в интервю за БТА Доброслав Димитров, председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), в коментар на актуалната ситуация у нас.

Затрудненията на големи технологични компании по света, които съкращават служители с цел да намалят разходи, се отразяват в българския сектор със спад на растежа.

Само за 2023 г. са освободени близо 300 000 души в Силициевата долина и по света при съкращенията, които започнаха в големите технологични компании миналата година.

Това, което ние веднага усетихме в България, е, че във втората половина на 2023 г. имаше спад на ръста. Ние продължаваме да растем, но не с темповете, с които това се случваше в последните години.

Имаше почти мигновено замразяване на нови назначения в ИТ индустрията в България, което беше видимо горе-долу от края на пролетта на миналата година.

В България има освобождавания, но те са по-скоро в компании-продължения на западни фирми, които имат тук развойни центрове - резултат от политиката на техните централи майки, които преминаха през няколко вълни съкращения.

Състоянието на българския технологичен сектор е много добро. Ние сме лидери в Югоизточна Европа, от силните сектори в Европа сме и това ни дава сериозно самочувствие. Няма да се случат силните ръстове от последните години, но със сигурност ще се справим по-добре от останалите сектори.

Пълен текст на интервюто: bta.bg/bg/news/economy/605082
Comments
Покажи Disqus коментарите »
Това позволява на Disqus Inc. да обработва някои от вашите данни. Disqus privacy policy
Освен това е възможно да виждате и реклами от трети страни.
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
ATM Carbanak Attack
Hardware & IT