Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

След 27 години работа, ICQ прекратява дейността си

От seek, 27.05.2024 21:18 · 0 Коментара
Размер на шрифта: a- а+
 

icq-scr.jpg

Една от най-старите все още работещи онлайн платформи, вече няма да бъде активна. ICQ, някога популярна услуга за незабавни съобщения, обяви в петък в уебсайта си, че ще бъде затворена през юни.

"ICQ ще спре да работи от 26 юни. Можете да разговаряте с приятели във VK Messenger и с колеги във VK WorkSpace", е съобщението публикувано на ICQ.com.

Алтернативните препоръки са платформи за съобщения на VK, базирана в Русия платформа за социални медии. VK придоби ICQ през 2010г. от AOL, която беше купила услугата през 1998г.

AIM_scr.jpg


ICQ, съкратено от „I Seek You“, положи основите за самостоятелни клиенти за незабавни съобщения. Платформата стартира през ноември 1996г., когато Windows 95 беше само на 1 година.

Стартиран след по-малко от два месеца разработка от израелската компания Mirabilis, ICQ предшества и повлиява на много популярни програми за чат, включително AOL Instant Messenger, MSN Messenger, Yahoo! Messenger.

Yahoo-scr.png


AIM беше спрян в края на 2017г., чат програмата на Yahoo прекъсна работата в средата на 2018г., а Microsoft сложи край на своя Messenger през 2014г.

Някои може да се изненадат да научат, че ICQ все още работи от средата на 2024г. въпреки, че вече не е в процес на активно развитие. Последната стабилна версия за компютър беше пусната през април 2023г.

Последните версии на ICQ бяха много далеч от основния потребителски интерфейс от миналото, включващ модерен дизайн с познати функции като аудио съобщения, видео разговори и стикери. Той също така включва интелигентни отговори и автоматично попълване, подобни на възможностите в Gmail. Въпреки това основната функционалност - възможността за чат с приятели и семейство, остана непокътната.

Според данни на VK към 2022г. платформата за незабавни съобщения се използва от 11 милиона души всеки месец. Разбира се той не е толкова популярен колкото беше преди, но остана работещ в продължение на много години, което е много повече от това с което могат да се похвалят повечето от някогашните му конкуренти.

И така до месец май 2024г., когато ICQ обяви, че прекратява съществуването на платформата с просто съобщение на уебсайта си. Услугата ще бъде офлайн от 26 юни 2024г.

А, вие помните ли все още вашия UIN?
Comments
Покажи Disqus коментарите »
Това позволява на Disqus Inc. да обработва някои от вашите данни. Disqus privacy policy
Освен това е възможно да виждате и реклами от трети страни.
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
Onyx03
Hardware & IT