Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
Запомни ме
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

EasyShot – снимка на екрана с един клик ...

Категория:Windows - Tweak & TipsОценка: 0 от 5


... или автоматизиране на процеси с помощта на AutoHotkey

Download: AutoHotkey
Download: EasyShot 0.1

AutoHotkey
AutoHotkey е безплатен инструмент за Windows, с който можете да автоматизирате почти всякакви потребителски действия, като се симулират натискания на клавиши от клавиатурата и/или кликвания с мишката, стартиране на различни приложения и др. Също така можете и да създавате собствени GUI, менюта, да стартирате съществуващи AutoIt v2 скриптове, да конвертирате вече готовите скриптове в EXE файлове и др.


Ако ежедневната ви работа с компютъра е изпълнена с много еднообразни, повтарящи се действия, най-вероятно много от тях могат да бъдат автоматизирани, като по този начин ще спестите време, а и ще увеличите производителността си.

Нека вземем като пример „снимането“ на работната площ (Desktop-а). Обикновено, за създаването на снимка (screenshot) на Desktop-а се ползват или клавиша „PrtSc“ (PrintScreen), или специализиран софтуер (Gadwin PrintScreen, WinSnap, ScreenGrab и т.н.). Ако използвате клавиша „PrtSc“, след натискането му трябва да отворите графичен редактор, да поставите изображението от клип борда, да изберете място на запазване и т.н. При използването на специализиран софтуер, действията са почти аналогични – трябва да стартирате софтуера, да изберете типа снимане (само на активния в момента прозорец, на целия екран), да изберете директорията, името и т.н. Както виждате и в двата случая за създаването на screenshot са необходими поредица от кликвания и натискане на клавиши. Ако приемем, че това трябва да го правите многократно всеки ден, то бихте могли само с няколко реда да автоматизирате този процес и да го сведете само до един двоен клик. Така ще улесните работата си и ще спестите време.

EasyShot
EasyShot е именно такъв скрипт – за създаването му е използван AutoHotkey и автоматизира необходимите действия за запазването на screenshot. За улеснение, EasyShot е конвертиран (компилиран) в .exe файл така че, да може да работи на всеки компютър с Windows XP, без нужда от инсталиране на AutoHotkey.

easyshot-ico.png

AutoHotkey разполага с подробна документация, както във вид на .chm файл (идва с инсталатора), така и онлайн (Documentation, Forum), където можете да намерите и много готови, интересни и полезни скриптове. Ако погледнете помощният файл или Документацията, ще се убедите, че за автоматизирането на процеса по запазване на скрийншот (а вероятно и за много други), са необходими само няколко реда код. Ако Ви е любопитно как изглежда кода на EasyShot, можете да го разгледате, като го изтеглите от тук.

Как работи EasyShot?

  1. След двоен клик върху иконката, EasyShot изчаква около 5сек. и прави снимка на екрана.
  2. Отваря Microsoft Paint
  3. Поставя изображението от клипборда в редактора
  4. Запазва файла в „My Documents“, като .PNG файл
  5. За да не се налага отваряне на файловия мениджър, мести изображението от папката „My Documents“ на Desctop-a

За сега EasyShot работи само под Windows XP.

Как се работи с EasyShot?
Изтеглете архива и го разархивирайте на Desktop-а (или където Ви е удобно, но създайте пряк път на Desktop-а). Архива съдържа два файла: EasyShot ActiveWindow.exe и EasyShot FullScreen.exe Както се досещате, първият „снима“ само активният в момента прозорец*, а вторият – цялата работна площ.
За да направите „снимка“, кликнете в/у иконката на EasyShot и изчакайте докато на Desktop-a не се появи нов PNG файл. Това е!


Защо да използвам EasyShot?
Въпреки, че е създаден с демонстрационна цел, EasyShot би могъл да бъде полезен в редица случаи. Например, ако в процеса на работа Ви често се налага да правите screenshot-и. Ако с вас се свързват начинаещи потребители, на които трябва да дадете съвет или да помогнете при решаването на даден проблем и се налага да размените снимки от работната площ (в подобни случаи би било по-удобно да изпратите EasyShot да направи „снимка“, вместо да губите време в (по някога) дълги и досадни обяснения). EasyShot ще бъде полезен и в случай че, не Ви се инсталира допълнителен софтуер, а правенето на „снимка“ с помощта на клавиша „PrtSc“ Ви се струва досадно.


Download: AutoHotkey
Download: EasyShot 0.1


_____________________________________________________________________________
* За да снимате само активният прозорец, след като кликнете в/у EasyShot ActiveWindow.exe, веднага кликнете и някъде в/у прозореца, който ще бъде „сниман“ (имате на разположение около 5сек.)
Comments
comments powered by Disqus No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
merry christmas 03
Merry Christmas