Добре дошли в ITni News

 
Потребителско име: Парола:
bullet Регистрация | bullet Забравена парола

Заради нелоялно блокиране, Vivaldi вече се маскира като Chrome

От seek, 20.12.2019 15:51 · 0 Коментара
Размер на шрифта: a- а+
Като браузър базиран на Chromium, Vivaldi трябва да работи безпроблемно на всеки уебсайт, на който работи и Google Chrome. Въпреки това много сайтове се оказват "несъвместими" с Vivaldi.

Това се случва често с много сайтове, които иначе би трябвало да работят перфектно с Vivaldi, но по някаква причина го блокират когато той „обявява“ истинското си име в потребителския агент на браузъра.

Оказва се, че Vivaldi нелоялно е блокиран на сайтове и ресурси свързани с конкуренти, съперници и дори на някои, които са собственост на технологични гиганти.

vivaldi_sshot.png

За да избегне подобни проблеми в бъдеще и за да даде възможност на потребителите си да преглеждат безпроблемно повече сайтове, от версия 2.10 Vivaldi променя потребителския агент и се "представя" вече като друг браузър.

Какво е "потребителски агент" (user-agent)?
За тeзи които незнаят, браузърът изпраща своя "потребителски агент" (user-agent (UA)) на всеки уебсайт, който потребителят посещава. Потребителски агент е текстов низ идентифициращ браузъра пред уеб сървъра, включително версията и операционната система.

Например UA на Mozilla Firefox работещ под Windows изглежда така:
Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64; rv:71.0) Gecko/20100101 Firefox/71.0

UA низовете се използват от 90-те години на миналия век. От десетилетия сайтовете използват UA низовете за да настройват работата и функциите или да блокират остарели браузъри.

Според Vivaldi - Нелоялна конкуренция
В наши дни много собственици на уеб сайтове използват UA за да блокират достъпа на потребители до техните ресурси. Някои го правят, защото не желаят да се справят със специфични за браузъра грешки, други от дребнавост, докато гиганти като Google и Microsoft (продължават да) го правят, за да саботират конкурентите, пише ZDNet.


Според разработчиците на Vivaldi става въпрос за нелоялна конкуренция. На потребителите на браузъра се отказва достъп до услугите на легитимни сайтове, без основателна причина. Vivaldi е модерен браузър базиран на Chromium и използва същият код, който използва и Google Chrome. Обновява се ежемесечно.

download.png Download: Vivaldi
Comments
Покажи Disqus коментарите »
Това позволява на Disqus Inc. да обработва някои от вашите данни. Disqus privacy policy
Освен това е възможно да виждате и реклами от трети страни.
No Comments have been Posted.
Post Comment
Please Login to Post a Comment.
Ratings
Rating is available to Members only.

Please login or register to vote.

No Ratings have been Posted.
Форум Последни коментари
Архив новини:
Фото галерия
merry christmas 09
Merry Christmas